Norway hosts Freedom Run to end slavery

People of all ages put their best foot forward to help end slavery as they took part in a Freedom Run in Norway.

Participants got their heart rates pumping as they ran, crawled, jumped and walked their way around a Bergen park to raise funds for Hope for Justice.

The aim was to run as many laps of the 650m route around Nygårdsparken as they could manage in one hour, with a shorter 15-minute race designed for the youngest members.

Together, the 93 participants, aged between two and 59, raised a huge 130,000 Norwegian Kroner (NOK), the equivalent of more than £11,000, for Hope for Justice.

Event organiser Karoline Løvoll Strømme, who is part of the charity’s team in Bergen, said: “I am really grateful to everyone who joined the Freedom Run by participating, cheering, clapping, supporting or volunteering. Together we have raised awareness of modern slavery and raised vital funds to help more victims in Norway.”

Above, attendees hold up posters as they take a stand against human trafficking and modern slavery

Participants sought sponsorship to take part in the race, which will be used to support groups and individuals who are vulnerable to exploitation in Norway by providing them with information about their rights and opportunities.

Karoline said: “Modern slavery is happening all over the world, including in Norway. Men, women and children are being exploited for the profit of others. The UN estimates that there are over 40 million people exposed to modern slavery.

“We want to do something about this, and that’s why we decided to host a Freedom Run.”

The event took place at 1pm on Saturday, October 23.

 


Frihet er verdt å kjempe for

Både barn og voksne fikk pulsen opp da de løp og gikk for frihet i Bergen og på Voss.

Deltakerne løp flere runder på 650 meter i Nygårdsparken i Bergen og på Friidrettsbana på Voss, mens de yngste barna løp en kortere løype i 15 minutter.

93 deltakere løp så mange runder de klarte på en time, og samlet inn over 130.000 kr for å hjelpe flere ofre for menneskehandel i Norge. Den yngste deltakeren var 2 år gammel.

Lederen for Freedom Run, Karoline Løvoll Strømme, som er prosjektleder for arbeidet i Bergen sa: “Moderne slaveri skjer i alle land – også i Norge. Menn, kvinner og barn utnyttes for andres profitt i tvangsarbeid og seksuell utnyttelse. FN estimerer at det finnes over 40 millioner mennesker som er utsatt for moderne slaveri. Vi ønsker å gjøre noe med det, og derfor arrangerte vi Freedom Run”.

Deltakerne engasjerte egne sponsorer som støttet deltakerne med et engangsbeløp eller et fast beløp. Alle innsamlede midler går til Hope for Justice sitt arbeid i Norge, og vil brukes til å støtte mennesker som er sårbare for utnyttelse ved å tilby informasjon om deres rettigheter og bistå de med hjelp.

«Jeg er takknemlig for alle som bidro til Freedom Run ved å delta, heie, sponse eller bidra som frivillig. Sammen har vi økt bevisstheten rundt moderne slaveri og samlet inn penger for å bekjempe det», sa Karoline.

Freedom Run ble arrangert i Bergen og Voss 23. oktober 2021. Om du ønsker å støtte arbeidet kan du gi en gave via vipps til nummer #634352 eller til kontonummer 8601.56.25793, husk å merke gaven med «Freedom Run».